in

Το παρεκκλήσι του Ronchamp του Le Corbusier χαρακτηρίστηκε ένα από τα πιο σημαντικά κτίρια του 20ου αιώνα

Μέσα στον κατάλογο των 17 κτιρίων του Ελβετού αρχιτέκτονα, που προστέθηκαν πρόσφατα στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, είναι και το παρεκκλήσι της Notre Dame du Haut στο Ronchamp το οποίο αποτελεί ένα από τα πιο εμβληματικά έργα του

Το παρεκκλήσι του Ronchamp που ολοκληρώθηκε το 1954, χτίστηκε για μια καθολική εκκλησία σε ένα προϋπάρχον προσκύνημα. Το προηγούμενο πέτρινο κτίριο είχε σε μεγάλο βαθμό καταστραφεί κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου.

Θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά κτίρια του 20ου αιώνα και αποτελεί μια βασική στροφή μακριά από τη μορφή του Μοντερνισμού που χαρακτήρισε προηγούμενα έργα του Le Corbusier.

Η κύρια κατασκευή αποτελείται από ενισχυμένη τοιχοποιία, η οποία είναι κυρτή για τη βελτίωση της σταθερότητας παρέχοντας δομική στήριξη.

Η μνημειώδης καμπυλωτή οροφή από σκυρόδεμα είναι μια δομή κελύφους που υποστηρίζεται από υποστηλώματα κρυμμένα στους τοίχους. Ένα κενό από κάτω επιτρέπει μια «φέτα» φωτός να περνάει στο εσωτερικό.

Παρά το γεγονός ότι η εξωτερική εμφάνιση του υποδηλώνει μια πολύπλοκη διάταξη, το εσωτερικό είναι αρκετά απλό σε κάτοψη.

Τρεις λευκοί τοίχοι κάμπτονται από έξω προς τα μέσα για να δημιουργήσουν μικρότερα παρεκκλήσια στις πλευρές του κύριου χώρου. Τα δύο βρίσκονται σε κάθε πλευρά της βόρειας εισόδου και το ένα στη νότιο-ανατολική γωνιά δίπλα από την κύρια είσοδο.

Το εσωτερικό ενός από τα παρεκκλήσια είναι βαμμένο σε φωτεινό κόκκινο και το σκευοφυλάκιο στη βόρεια πλευρά είναι βαμμένο βιολετί – επαναλαμβάνοντας τα φωτεινά χρωματικά τμήματα της Δομινικανής Μονής της La Tourette που σχεδίασε επίσης ο αρχιτέκτονας.

Το δάπεδο ακολουθεί την κλίση του οικοπέδου προς την Αγία Τράπεζα, και καλύπτεται με μια επιφάνεια από σκυρόδεμα η οποία διαιρείται ακολουθώντας πλεγματικό μοτίβο, βασισμένο στο σύστημα αναλογιών Modulor το οποίο ήταν σήμα κατατεθέν του αρχιτέκτονα.

Το παρεκκλήσι χαρακτηρίζει και η ακανόνιστη διάταξη των παραθύρων που είναι διάσπαρτα σε όλους τους τοίχους και σε πολλά χρώματα.

«Αυτό δεν έχει καμία σχέση με βιτρό. Ο Le Corbusier θεωρεί ότι αυτή η μορφή του φωτισμού είναι πολύ στενά συνδεδεμένη με παλιές αρχιτεκτονικές έννοιες, ιδιαίτερα στη ρομανική και τη γοτθική τέχνη» εξηγεί το Fondation Le Corbusier, ένας μη-κερδοσκοπικός οργανισμός που έχει συσταθεί για να βοηθήσει στην προστασία της κληρονομιάς του αρχιτέκτονα.

«Επομένως, εδώ δεν υπάρχει βιτρό, αλλά τζάμια, μέσω των οποίων μπορεί κανείς να δει τα σύννεφα ή τις κινήσεις των φυλλωμάτων, ακόμη και τους περαστικούς» προσθέτει.

Tο 2011 το Renzo Piano Building Workshop ολοκλήρωσε την κατασκευή ενός μοναστηριού στους πρόποδες του λόφου, στον οποίο βρίσκεται το παρεκκλήσι του Ronchamp.

Το 2014, το παρεκκλήσι υπέστη βανδαλισμούς οι οποίοι άφησαν πίσω τους σπασμένο, ένα γυαλί ζωγραφισμένο από το χέρι του αρχιτέκτονα. Μια ενέργεια που αύξησε τα μέτρα ασφαλείας για την προστασία του χώρου.

Νωρίτερα φέτος ο Βέλγος φωτογράφος Xavier Delory δημιούργησε μια σειρά από εικόνες της Notre Dame du Haut καλυμμένες από τοιχογραφίες του Le Corbusier.

Πρόκειται για τα αμφιλεγόμενα έργα του αρχιτέκτονα με τα οποία φιλοτέχνησε τους τοίχους της περίφημης κατοικίας E-1027 της διάσημης συναδέλφου του, Eileen Gray στην Κυανή Ακτή.

klik.gr

Mε μια Παλιά Κορνίζα Μετάτρεψε Κάτι που θα σας Λύσει τα Χέρια!

Πρωτότυποι καλόγεροι ρούχων για να σπάσετε τη μονοτονία στο σπίτι σας