in

Τι χαρακτηριστικά έχουν τα ποιοτικά έπιπλα κουζίνας;

τι σημαίνει ακριβώς η ποιότητα όταν μιλάμε για έπιπλα κουζίνας; Εν συντομία, σημαίνει κατάλληλα υλικά, και σωστές λεπτομέρειες και διαστάσεις ανάλογα με τον χώρο που έχεις διαθέσιμο.

Στις επόμενες παραγράφους θα σου δείξουμε τι πρέπει να λάβεις υπόψη για κάθε ένα από αυτά τα στοιχεία όταν αγοράζεις έπιπλα για την κουζίνα σου:

Ήδη θα γνωρίζεις ότι οποιαδήποτε διαμόρφωση ή ανακαίνιση της κουζίνας ξεκινά με ένα σχέδιο και σκαρίφημα του χώρου. Αυτό περιλαμβάνει τα πάντα, από το μέγεθος του δωματίου, τις αποστάσεις από την πόρτα στο ταβάνι ή από το παράθυρο στο ταβάνι, και την τοποθεσία των πριζών.

Λάβε υπόψη τους κανόνες διαμόρφωσης μιας εργονομικής κουζίνας και σκέψου προσεκτικά αν χρειάζεσαι κρεμαστά ντουλάπια σε δύο τοίχους ή αν χρειάζεσαι μόνο μία σειρά από ντουλάπια. Σε μια κουζίνα που δεν χρησιμοποιείται συχνά, όπου δεν έχεις πολλά αντικείμενα για αποθήκευση, μπορείς να επιλέξεις ράφια στα οποία να τοποθετήσεις πιάτα και ποτήρια, αντί για ντουλάπια που πιάνουν πολύ χώρο.

Κατάλληλα υλικά για έπιπλα κουζίνας
Η ποιότητα οποιουδήποτε επίπλου εξαρτάται κατά πολύ από το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένο. Στην κουζίνα, όπου δημιουργείται συχνά ατμός και υπάρχει αρκετά μεγάλο ρίσκο να πιτσιλιστούν τα ντουλάπια, το υλικό των επίπλων έχει μεγάλη σημασία.

Έπιπλα κουζίνας από chipboard
Το Chipboard είναι ένα μείγμα από κομμάτια ξύλου αναμεμειγμένα με κόλλα και ρητίνες. Μπορεί να έχει φινίρισμα από μελαμίνη ή βερνίκι. Είναι ευαίσθητο στην υγρασία και τον ατμό, και αν επιλέξεις ντουλάπια από chipboard με φινίρισμα μελαμίνης, είναι πιθανό μετά από λίγο καιρό να αρχίσουν να φουσκώνουν μπροστά.

Παρόλα αυτά, τα έπιπλα από chipboard είναι προσιτά και μιμούνται πολύ όμορφα ξύλο ή μάρμαρο, διακοσμώντας την κουζίνα με στυλ. Αν προτιμάς ντουλάπια από chipboard, εστίασε σε εκείνα με άκρες από ABS (ένα ειδικό πλαστικό). Απόφυγε ντουλάπια chipboard με φινίρισμα που έχει εφαρμοστεί μόνο στις άκρες ή στο μπροστινό σημείο των ραφιών.

Ντουλάπια κουζίνες από MDF και ταπετσαρία
Παρότι είναι πιο οικονομικά και διαθέσιμα σε μεγάλη ποικιλία μοντέλων τα ντουλάπια από MDF με κάλυμμα έχουν χαμηλή ανθεκτικότητα σε περιβάλλοντα με υψηλές θερμοκρασίες και υγρασία.

Είναι αλήθεια ότι το MDF είναι ένα υλικό με υψηλότερη πυκνότητα από το chipboard, αλλά εκείνο με το κάλυμμα έχει αρκετά μειονεκτήματα:

το υλικό μπορεί να ξεκολλήσει στις γωνίες
μπορεί να εμφανιστούν θύλακες αέρα μεταξύ του MDF και της ταπετσαρίας
είναι λιγότερο ανθεκτικό στην υγρασία, τον ατμό και τις υψηλές θερμοκρασίες
Η εναλλακτική είναι να διαλέξεις ντουλάπια κουζίνας από βαμμένο MDF.

Έπιπλα κουζίνας από μασίφ ξύλο
Τα έπιπλα από μασίφ ξύλο είναι ένα όνειρο για όποιον θέλει μια φιλόξενη και κομψή ατμόσφαιρα στην κουζίνα. Όμως, η εντυπωσιακή αισθητική έχει κι αυτή τα μειονεκτήματά της: το ξύλο δεν αντέχει καλά σε χώρους με υγρασία, όπως είναι η κουζίνα, αν δεν έχει κάλυψη από ποιοτικά φινιρίσματα που δημιουργούν αδιάβροχη επιφάνεια.

Όσον αφορά τον πάγκο της κουζίνας, θα πρέπει να είναι ανθεκτικός και εύκολος στο καθάρισμα. Ακόμα κι αν έχει εκλεπτυσμένη εμφάνιση, ένας ξύλινος πάγκος δεν είναι εύκολος στη συντήρηση και δεν είναι ανθεκτικός σε συγκρούσεις ή υψηλές θερμοκρασίες.

Τι λεπτομέρειες πρέπει να προσέξεις όταν διαλέξεις έπιπλα κουζίνας
Πρόσεξε τους μεντεσέδες, καθώς οι πόρτες των ντουλαπιών της κουζίνας είναι από τα πιο χρησιμοποιημένα αντικείμενα του σπιτιού και χρειάζονται ποιοτικά υλικά.

Έλεγξε το πώς ανοίγουν τα συρτάρια και προσανατολίσου προς εκείνα που δεν κάνουν θόρυβο. Όταν θα μαγειρεύεις με βιασύνη, οι θόρυβοι των συρταριών που κλείνουν θα προσθέσουν περισσότερο άγχος.

Εγκατάστησε μια επιφάνεια ενάντια στις πιτσιλιές μεταξύ του πάγκου και του τοίχου.
Τα πόδια των κάτω ντουλαπιών πρέπει να είναι ρυθμιζόμενα και να καλύπτονται. Πρώτα απ’όλα λόγω αισθητικής, αλλά και για πρακτικούς λόγους. Θα περάσεις πολύ λιγότερο χρόνο καθαρίζοντας την κουζίνα αν ο χώρος κάτω από τα ντουλάπια προστατεύεται.

Μην ξεχάσεις να λάβεις υπόψη τις ανάγκες αποθήκευσης. Τα ντουλάπια με εύκολες λύσεις και χωρίσματα θα σε βοηθήσουν να εξοικονομήσεις πολύτιμο χώρο. Αυτός ο παράγοντας θα είναι σημαντικός για την απόφασή σου και ένα από τα στοιχεία που θα σε βοηθήσουν να αναγνωρίσεις τα ποιοτικά έπιπλα κουζίνας.

vivre.gr

Μαγευτική ανακαίνιση κατοικίας του 1870 στην Παροικιά της Πάρου. Η απόλυτη μεταμόρφωση

Ποτίζει κομμάτια από βαμβάκι με βότκα και τρίβει το πρόσωπό της! Ο λόγος; ΠΑΝΕΞΥΠΝΟΣ!