in

Η τάση από τα 20s που επέστρεψε για να καταλάβει τη διακόσμησή σου

Αυτό που ίσως έχεις εντοπίσει τα τελευταία χρόνια είναι μια συνεχής ανακύκλωση παλιότερων ρευμάτων και τάσεων, τόσο στο χώρο της μόδας, όσο και στον τομέα του design. Μοιάζει σαν η εποχή μας να αναζητά μια ταυτότητα που να την καθορίζει και αναγκαστικά να γυρνά στις βάσεις της για λεπτομερή… ενδοσκόπηση!

Καθόλου παράλογο δεδομένων των (κοινωνικών) συνθηκών, δεν συμφωνείς; Το καλό σε αυτή την περίπτωση είναι πως μέσα από το “χρονοντούλαπο” της ιστορίας της Τέχνης και της αρχιτεκτονικής μπορεί να… ξεφυτρώσει πολύτιμο υλικό! Όπως το μεγαλειώδες Danish design που έχει κάνει δυναμική επάνοδο στη διακόσμηση και τον εσωτερικό σχεδιασμό!

Μια αρχιτεκτονικών βάσεων σχεδιαστική σχολή που “γεννήθηκε” στα μακρινά 20s μέσα από τη θερμοκοιτίδα του Bauhaus και του λειτουργισμού (φονξιοναλισμού), αλλά μοιάζει να είναι πιο επίκαιρη από ποτέ! Το Danish design το βλέπεις παντού γύρω σου: στις γεωμετρικές γραμμές, τους κυβιστικούς όγκους, τις σκουρόχρωμες ξύλινες επιφάνειες, τις κοφτές γωνίες, τα καμπυλωτά καθίσματα, το λιτό σχεδιασμό, τις ξεκάθαρες φόρμες. Άλλωστε, όλη η φιλοσοφία του δανέζικου σχεδιασμού βρίσκεται στη “βαριά” αφαιρετικότητα και τη γεωμετρική λειτουργικότητα. Όλα τα έπιπλα και τα διακοσμητικά της δανέζικης αισθητικής δημιουργούνται για να υπηρετήσουν το λόγο ύπαρξής τους και όχι για να εντυπωσιάσουν -άλλο αν στο πέρασμά τους… λιποθυμούν οι interior designers και πανταχού πιστοί!

Μπορεί ήδη να έχεις κι εσύ στο χώρο σου αντικείμενα αν όχι Danish design, τότε σίγουρα επηρεασμένα από τη σφαίρα του σχεδιαστικού κινήματος! Η πολυτελής χροιά τους τα κάνει να ξεχωρίζουν και να δίνουν elegance και βάθος σε όποιο δωμάτιο τα “φιλοξενεί”. Μια δανέζικη πολυθρόνα “απογειώνει” το καθιστικό, οι δανέζικες καρέκλες με ψάθα rattan στην τραπεζαρία δημιουργούν layering με chic αποτελέσματα, ενώ οι συρταριέρες και οι δανέζικες κονσόλες ανεβάζουν το interior σε άλλο επίπεδο!

Δοκίμασε να εντάξεις στη διακόσμησή του το δανέζικο στυλ και είναι βέβαιο ότι θα το ερωτευτείς!

Δες παρακάτω πώς μπορείς να το κάνεις!

Οι πολυθρόνες “αυγό” είναι από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις Danish design, μιας και δημιουργήθηκαν μέσα από το κίνημα. Όπως και το αρχιτεκτονικό φωτιστικό πάνω από την τραπεζαρία.

Ένα από τα πιο ξεχωριστά δείγματα του δανέζικου σχεδιασμού είναι και οι πολυθρόνες με ξύλινους βραχίονες.

Ξύλινες, λιτές και one-piece καρέκλες με “τρίποδο” ανήκουν στην ομάδα του Danish σχεδιασμού.

Ένα σαλόνι το οποίο έχει “καταλάβει” σχεδόν ολοκληρωτικά η δανέζικη αισθητική!

Η σκουρόχρωμη ξύλινη πολυθρόνα, η βιβλιοθήκη που παραπέμπει σε πορτ μαντώ και τα coffee tables εμπίπτουν στη σφαίρα του δανέζικου στυλ.

Μία διαφορετική εκδοχή του Danish design με έμφαση στο μέταλλο, αλλά με ξεκάθαρες γεωμετρικές φόρμες.

Απίθανο δείγμα της σχεδιαστικής τάσης του Danish, η κυβιστική συρταριέρα με τις αλλεπάλληλες επιφάνειες.

Εκεί που το Danish design συναντά τον Bauhaus φονξιοναλισμό και τις νεοκλασικές τάσεις.

tlife.gr

 

Σουηδία: 12 Καλύβες που κατασκευάστηκαν από λάσπη και χορτάρι μοιάζουν με κάτι από έναν ονειρικό κόσμο!

Δείτε το Λευκό Κυκλαδίτικο Σπίτι στη Μύκονο!