in

Φτιάξε Φωτεινές Μπάλες από Σύρμα

Εξαιρετικά ιδιαίτερη και εντυπωσιακή κατασκευή για τον χριστουγεννιάτικο στολισμό εξωτερικών χώρων με φωτεινές μπάλες κατασκευασμένες από λεπτό σύρμα περίφραξης (κοτετσόσυρμα) που ανάλογα με το μέγεθός τους γίνονται κατάλληλες για να στολίσετε από έναν μεγάλο κήπο έως ένα μικρό δέντρο ή μπαλκόνι.

Εκτός από σύρμα θα χρειαστείτε έναν κόφτη-πένσα, χοντρά γάντια, και φυσικά …χριστουγεννιάτικα φωτάκια.IMG_3153 (1)
Σύρμα θα βρείτε σε όλα τα μεγάλα καταστήματα με εργαλεία, χρώματα κλπ. και σε μάντρες οικοδομικών υλικών σε τιμή μικρότερη και από 1 ευρώ/μέτρο.

Αρχικά θα κόψετε το ενιαίο κομμάτι σύρματος που θα χρειαστείτε για την κάθε κατασκευή.

Θα υπολογίσετε ότι χρειάζεστε το διπλό σε μήκος σύρμα από την διάμετρο που θέλετε να έχει κάθε μπάλα.

Για παράδειγμα αν θέλετε η μπάλα να έχει διάμετρο 80 εκατ. θα χρειαστείτε περίπου 1,60 μέτρα σύρμα.

Κόβετε το σύρμα με την πένσα, το “τυλίγετε” κατά μήκος κυλινδρικά έτσι ώστε να ενωθούν οι άκρες και, φορώντας τα γάντια, με τα χέρια ή και με την βοήθεια της πένσας ενώνετε ξανά σφιχτά μία μία τις άκρες έτσι ώστε να προκύψει ένας συρμάτινος κύλινδρος ανοιχτός μόνο στις δύο πλευρές του.

IMG_3155 (1)

IMG_3158 (1)

IMG_3182 (1)

Το επόμενο στάδιο είναι η διαμόρφωση του κυλίνδρου σε κατά το δυνατόν πιο σφαιρικό σχήμα. Θα το κάνετε, πάντα φορώντας τα γάντια, πιέζοντας προς τα μέσα το σύρμα από τις δυο ανοιχτές πλευρές και τεντώνοντας το υπόλοιπο κλειστό του πλαϊνό μέρος όσο γίνεται προς τα έξω. Αν χρειαστεί να κόψετε κάποιο σημείο για να διευκολυνθείτε μπορείτε να το κάνετε και στην συνέχεια να ενώσετε πάλι σφιχτά τις άκρες, όπως ακριβώς και στο αρχικό στάδιο.

IMG_3174 (1)

Τελευταίο μέρος της κατασκευής των πέρασμα των φώτων.
Θα ξεκινήσετε από την άκρη του φις δένοντας στο σημείο εκείνο πάνω στο σύρμα και φροντίζοντας να μένει ελεύθερο όσο μήκος καλωδίου απαιτείται το καλώδιοκαι σε όσο μήκος χρειάζεται για να προσαρμοστεί είτε απευθείας σε μπρίζα είτε σε μπαλαντέζα και στην συνέχεια θα …πλέξετε τα φώτα περνώντας τα οριζόντια αλλά και κάθετα γύρω από την μπάλα με τρόπο που τα λαμπάκια να βρίσκονται στην εξωτερική πλευρά και όσο γίνεται σε πιο κοντινές αποστάσεις. Ανά σημεία και αν χρειάζεται με σπάγγο ή πολύ λεπτό σύρμα μπορείτε να σταθεροποιήσετε το καλώδιο δένοντάς το πάνω στο σύρμα της μπάλας.

IMG_3188

adding-lights-chicken-wire-ball

Ασφαλώς και για μεγάλου μεγέθους τέτοιες μπάλες θα χρειαστείτε 2-3 σειρές φώτα γι΄αυτό φροντίστε να είναι από εκείνα που συνδέονται μεταξύ τους δημιουργώντας μια “ενιαία” σειρά, όσο μεγάλη σας χρειάζεται.

Ένας εναλλακτικός τρόπος για να κατασκευάσετε τέτοιες φωτεινές μπάλες, που όμως κοστίζει παραπάνω, είναι να χρησιμοποιήσετε (ανά 2 για κάθε μπάλα) συρμάτινα καλάθια για κρεμαστά λουλούδια.
Σε φυτώρια και καταστήματα ειδών σπιτιού θα βρείτε τέτοια συρμάτινα καλάθια σε τιμή περίπου 6-8/τεμάχιο. Χρησιμοποιείτε απλό λεπτό σύρμα (σε κουλούρα) για να μειώσετε αν χρειάζεται τα κενά των καλαθιών, προσθέτοντας δηλαδή κομμάτια σύρματος οριζόντια ή κάθετα και στην συνέχεια με ίδιο σύρμα ενώνετε τα δύο ημικυκλικά καλάθια σχηματίζοντας μια σφαίρα και τυλίγετε με τα φωτάκια.

23

24

Το μοναδικό μειονέκτημα της χρήσης αυτού του τύπου στολισμού σε κήπους, απευθείας στο έδαφος, είναι τα καλώδια. Που θα πρέπει ασφαλώς και αυτά να εφάπτονται του εδάφους, άρα θα πρέπει αφ΄ενός τα φωτάκια που θα χρησιμοποιήσετε να έχουν προδιαγραφές για χρήση σε εξωτερικούς χώρους αφ΄ετέρου τουλάχιστον οι μπρίζες να είναι καλυμμένες και προστατευμένες από υγρασία και το νερό της βροχής.

Για να στερεώσετε τις μπάλες στο έδαφος και να είναι ακούνητες από τον αέρα θα χρησιμοποιήσετε 2-3, ανάλογα και με το μέγεθος της μπάλας, σιδερένια πασαλάκια ή χοντρό σύρμα που θα καρφώσετε με τρόπο που η μία άκρη του να σφηνωθεί στο έδαφος και η άλλη να τυλιχτεί-δεθεί πάνω στο σύρμα της μπάλας σε 2-3 σημεία του κάτω μέρους της.

CBG6

CBG11

christmas-light-balls1

Εκτός όμως από αυτόν τον τρόπο στολισμού οι φωτεινές αυτές μπάλες, σε μέτριο ή μικρό μέγεθος, είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακές και κρεμασμένες σε δέντρα αλλά και σε μπαλκόνια από όποιο σημείο εξυπηρετεί.

Αναμμένες στο σκοτάδι δημιουργούν έναν πολύ ιδιαίτερο στολισμό είτε χρησιμοποιήσετε φωτάκια σε άσπρο χρώμα είτε σε οποιαδήποτε άλλη απόχρωση ενώ μπορείτε και στην ίδια μπάλα να χρησιμοποιήσετε δύο ή και περισσότερα χρώματα σε φώτα, ενώ αντίθετα όσο όμορφες είναι φωτισμένες τόσο …αντιαισθητικές δείχνουν με το φως της ημέρας κάτι που θα πρέπει να συνυπολογίσετε επιλέγοντας τα σημεία που θέλετε να τις τοποθετήσετε ή να τις κρεμάσετε.

Φυσικά μπορούν επιπρόσθετα, αν θέλετε, να στολιστούν και με κορδέλες ή όποιο άλλο γιορτινό στοιχείο, ενώ φωτεινές μπάλες μικρού μεγέθους φτιαγμένες με τον ίδιο τρόπο από μικρά κομμάτια σύρματος ή και δημιουργημένες “πλέκοντας” απλό σύρμα σε κουλούρα πάνω σε ένα στρογγυλό αντικείμενο που θα χρησιμοποιήσετε ως “καλούπι-πατρόν” μπορούν να χρησιμοποιηθούν για χριστουγεννιάτικη διακόσμηση και σε εσωτερικούς χώρους.

d3bd32664d302b1aa0c1f4fb4327fbdd

Εκτός από σύρμα ίδιας μορφής μπάλες μπορείτε να φτιάξετε με “καλούπι” μια στρογγυλή μπάλα θαλάσσης ή ένα όχι εντελώς φουσκωμένο στρογγυλό μπαλόνι πάνω στο οποίο θα πλέξετε ευλύγιστα πολύ λεπτά κλαδιά π.χ από λυγαριά ή κληματαριά και θα δέσετε ανά σημεία σε σφαιρικό σχήμα πριν …σπάσετε την μπάλα ή το μπαλόνι με μια καρφίτσα.

lighting balls

1-126529155693N3
via

Επειδή η τραπεζαρία του δεν χωρούσε στο μικρό του διαμέρισμα, πήρε την κατάσταση στα χέρια του!

Δείτε τι μπορείτε να κάνετε με ένα κουτάλι!