in

Eνα πρώην γραφείο στην καρδιά της Αθήνας μεταμορφώθηκε σε απίστευτο loft με θέα την Ακρόπολη

Το αρχιτεκτονικό γραφείο ADD Architecture Studio σχεδίασε εκ νέου ένα διαμέρισμα που βρίσκεται στην καρδιά της Aθήνας και προηγουμένως ήταν γραφείο. Σύγχρονος χώρος και δημιουργική συνδιαλλαγή με το αστικό τοπίο.

Το διαμέρισμα βρίσκεται στη καρδιά της Αθήνας, στο τελευταίο όροφο ενός κτιρίου πολυκατοικίας στην οδό Πραξιτέλους, γεγονός που του χαρίζει προνομιακές οπτικές φυγές προς την Ακρόπολη. Η δεδομένη υπάρχουσα κτιριακή δομή παράλληλα με την επιθυμία να διατηρηθεί ανεμπόδιστη η θέα προς τον ιστορικό λόφο της Ακρόπολης επηρέασαν σημαντικά τον εσωτερικό σχεδιασμό.

«Ο κυρίως χώρος του loft χαρακτηρίζεται από διαφάνεια λόγω της παρουσίας εκτενών υαλοπινάκων και στις δύο διαμήκεις πλευρές, κάθε μια από τις οποίες αναλαμβάνει ένα διαφορετικό ρόλο. Ένα προϋπάρχον υποστήλωμα στέκεται ελεύθερο ανάμεσα σε αυτούς τους δύο «γυάλινους τοίχους» και διαχωρίζει αβίαστα το διαμέρισμα σε δύο νοητές «λωρίδες».

Η κουζίνα και ο χώρος της τραπεζαρίας ανήκουν στη πρώτη «λωρίδα» και στρέφονται προς την οδό Πραξιτέλους, την ίδια στιγμή που ο εξοπλισμός της κουζίνας χρησιμεύει ως φίλτρο ημιδιαφάνειας που ρυθμίζει την ιδιωτικότητα απέναντι στα εξωτερικά βλέμματα», περιγράφουν Αργύρης Χρονόπουλος και Διονύσης Κουτσιουμάρης, επικεφαλής του ADD Architecture Studio.

Ο κεντρικός άξονας διαχωρισμού του loft υλοποιείται μέσω μιας κατασκευής που αναπτύσσεται στο τρισδιάστατο χώρο και συνδυάζει τις αρχές στατικότητας και design: τα φέροντα υποστηλώματα του κτιρίου συνδέονται μεταξύ τους με ένα μεταλλικό «δοκάρι» που λειτουργεί ως ένα επίμηκες ράφι το οποίο τονίζει τη γραμμικότητα του χώρου και το διαχωρισμό μεταξύ των διαφορετικών λειτουργιών του.

Την ίδια στιγμή, ο συγκεκριμένος διαχωρισμός των λειτουργιών αποτυπώνεται και στο δάπεδο του loft. Μια μεταλλική λάμα ακολουθεί τη νοητή προβολή του μεταλλικού επιμήκους ραφιού και δημιουργεί τη συνθήκη γειτνίασης δύο διαφορετικών δαπεδοστρώσεων: στη μία πλευρά το βιομηχανικό δάπεδο του χώρου κουζίνας και στην απέναντι πλευρά το ξύλινο δάπεδο του χώρου καθιστικού.

Στη δεύτερη «λωρίδα», το καθιστικό στρέφεται απευθείας προς την Ακρόπολη. Το πρώην στηθαίο του παραθύρου μετατρέπεται σε μια ξύλινη ιδιοκατασκευή επίπλου που λειτουργεί ως εκτενές κάθισμα και αποθηκευτικός χώρος. Το καμπύλο σχήμα του επίπλου δημιουργεί μια ροϊκή συνέχεια και ενοποίηση μεταξύ του χώρου αυτού και της τραπεζαρίας. Το κυρίως καθιστικό έπιπλο αποτελεί και αυτό ιδιοκατασκευή που αιωρείται απαλά πάνω από το έδαφος διατηρώντας μια αίσθηση ελαφρότητας και απουσίας βαρύτητας, καθώς επίσης η μορφή του σε έντονη αμβλεία γωνία «αγκαλιάζει» τον επισκέπτη και τον στρέφει οπτικά προς το πολύτιμο αντικέιμενο θέασης: τον Παρθενώνα.

Η υλικότητα της πρότασης διαφοροποιείται σύμφωνα με την εκάστοτε θέα σε κάθε πλευρά: αστική ατμοσφαιρικότητα ψυχρών υλικών και ημιδιαφάνεια προς την οδό Πραξιτέλους εναντίον θερμών υλικών και καθαρών διαφανειών προς την Ακρόπολη.

Οι ιδιωτικοί χώροι του διαμερίσματος εσωκλείονται σε ένα ξεχωριστό όγκο με χαρακτηριστική παρουσία και υφή, υλοποιημένο από πολυκαρβονικά panels. Τα panels φωτίζονται έμμεσα, μετατρέποντας το απλό διαχωριστικό σε μια σουρεαλιστική συσκευή που φιλτράρει τη σχέση μεταξύ κοινόχρηστων και ιδιωτικών χώρων με εργαλείο το φως.

Το παιχνίδι του φωτός, της σκιάς, της προοπτικής, των διαφορετικών υφών των υλικών και το χωρικό παιχνίδι μεταξύ αμβλειών και οξειών γωνιών γεννούν ένα ατμοσφαιρικό και παράλληλα αστικό interior στην καρδιά της Αθήνας.

Αξίζει να σημειωθεί πως ως loft γενικά ορίζεται ένας μεγάλος, ανοιχτός χώρος, συνήθως χωρίς εσωτερικούς τοίχους (εκτός από τους ιδιωτικούς) που έχει μετατραπεί σε διαμέρισμα ή σπίτι. Εκτός από την ευρεία ανοιχτή αίσθηση, τα loft χαρακτηρίζονται επίσης από ψηλά ταβάνια, κολόνες, δάπεδα από ξύλο ή σκυρόδεμα, καθώς και μεγάλα παράθυρα.

bovary.gr

Τι είναι το backsplash και πως μπορεί να μεταμορφώσει τη διακόσμηση της κουζίνας σας

Ένα ξενοδοχείο σε σχήμα φεγγαριού στο Ντουμπάι θα ξεπεράσει τα όρια του συμβατικού design