in

Δείτε το με τα μάτια σας!

Κάθε παλιό σπίτι όσο γοητευτικό και τέλειο και να φαντάζει στα μάτια μας , όταν μπει στο ενεργειακό.. μικροσκόπιο, τότε διαπιστώνουμε ότι έχει αρκετά κενά, κυρίως σε ότι αφορά τα ενεργειακά κόστη. Αν εδώ και καιρό «παιδεύεστε» με την ιδέα να ελέγξετε εξονυχιστικά το σπίτι σας στον ενεργειακό τομέα, τότε αξίζει τον κόπο να μπείτε στην «περιπέτεια» της θερμογραφίας.

Μπορείτε να βρείτε έναν ανεξάρτητο κι αξιόπιστο επαγγελματία μέσω του ιντερνέτ. Προτού ξεκινήσετε πρέπει να λάβετε υπόψη σας τις ακόλουθες προϋποθέσεις: Κατά τη διάρκεια των μετρήσεων θα πρέπει η εξωτερική θερμοκρασία να είναι κάτω από 8 °C. Για λόγους ακρίβειας όλες οι φωτογραφίες θα πρέπει να ληφθούν νύχτα. Το φως της ημέρας επηρεάζει την ποιότητα των φωτογραφιών. Όλα τα δωμάτια πρέπει για τουλάχιστον 24 ώρες να έχουν θερμανθεί σε ομοιόμορφη θερμοκρασία 18 °C και περισσότερο.

Η χρωματιστή εικόνα αναδεικνύει σε ποιες περιοχές του σπιτιού διαχέεται ενέργεια θέρμανσης προς τα έξω λόγω κακής θερμομόνωσης. Το κίτρινο και το πράσινο υποδεικνύουν μια μέση απώλεια θερμότητας. Οι μπλε ζώνες σημαίνουν έναν εξωτερικά ψυχρό τοίχο, οπότε και ένα καλά θερμομονωμένο δομικό στοιχείο του κτιρίου. Υπάρχει και η περίπτωση όμως, τοίχοι που έχουν ακριβώς την ίδια θερμομόνωση να παρουσιάζουν εντελώς διαφορετική εικόνα. Γι’ αυτό και δεν έχει νόημα να προσπαθούν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες να εξηγήσουν τις εικόνες. Οι καιρικές συνθήκες, όπως ο ψυχρός αέρας, μπορεί να κάνει ακόμη και κακώς θερμομονωμένους τοίχους να φαίνονται με μπλε χρώμα. Ποια θα είναι τελικά η διάγνωση; Οι πολλοί κόκκινοι λεκέδες δεν είναι καλό σημάδι. Οι απώλειες θερμότητας δεν μπορούν πλέον να παραβλεφθούν. Αλλά η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία.

stegh

Τα πιο ευάλωτα σημεία είναι συνήθως τα παλιά κουφώματα με μονωτικό τζάμι της δεκαετίας του 1990, τα οποία δεν θα είναι επαρκή για τα σημερινά δεδομένα. Ένα ακόμη αδύναμο σημείο στα παλιά σπίτια είναι πάντοτε η στέγη, καθώς έχει θερμομόνωση μόνο μερικώς και σε ορισμένα σημεία καθόλου. Όπως φαίνεται και στη θερμογραφία, έχει πολλούς κόκκινους λεκέδες.
Επόμενο σημείο: οι εξωτερικοί τοίχοι. Η ανεπαρκής θερμομόνωσή τους είναι αμέσως ορατή στη θερμογραφία. Απομένει ο λέβητας θέρμανσης. Το παλιό μοντέλο θα πρέπει να αντικατασταθεί φέτος με ένα νέο σύγχρονο μοντέλο.

Συνοπτικά: Οι σημαντικότερες ενεργειακές παρεμβάσεις είναι αναγκαίο να δρομολογηθούν άμεσα, αν θέλετε τα λειτουργικά κόστη θέρμανσης να περιοριστούν δραστικά. Παράλληλα, δεν είναι μόνο το ζήτημα της εξοικονόμησης, σημαντικό είναι επίσης να μειώσουμε και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, καθώς έτσι προστατεύουμε και το περιβάλλον!

8 Ιδέες Διακόσμησης Σε Βιομηχανικό Στυλ: Κουζίνα

Ένα ανακαινισμένο παραδοσιακό εξοχικό σπίτι στην Πορτογαλία