in

10 αλήθειες για το μάρμαρο

Ένα υλικό με απαράμιλλη ποιότητα και κατασκευαστική υπεροχή που ικανοποιεί και τους πιο απαιτητικούς.

1. Τι είναι το μάρμαρο;

Το μάρμαρο είναι ένα είδος πετρώματος που δημιουργείται από ορυκτές προσμείξεις, άλλοτε καθαρές και άλλοτε με χρώμα. Ως πέτρωμα xαρακτηρίζεται από έντονη λάμψη, γι’ αυτό και ετυμολογικά η λέξη προέρχεται από την αρχαία λέξη «μάρμαρος» που σημαίνει «λαμπερός λίθος». Λόγω της δυσκολίας που υπάρχει στην εξόρυξη του πετρώματος αλλά και στην επεξεργασία του, κάποιες ποιότητες κοστίζουν αρκετά ακριβά με αποτέλεσμα ο κόσμος να θεωρεί ότι είναι ένα πολυτελές υλικό. Όμως αν σκεφτεί κανείς την ανθεκτικότητα και τη διαχρονικότητα του υλικού κοστίζει φτηνότερα από άλλες επιλογές.

2. Πού μπορεί να χρησιμοποιηθεί;

Έχει χρησιμοποιηθεί για χιλιάδες χρόνια στην Τέχνη και στην αρχιτεκτονική και εξακολουθεί να είναι πολύ δημοφιλές πέτρωμα για επενδύσεις στο εσωτερικό ή στο κέλυφος ενός κτιρίου. Στις μέρες μας ωστόσο σχεδιαστές και αρχιτέκτονες φαίνεται να επιλέγουν το μάρμαρο για διακοσμητικές επενδύσεις αλλά και έπιπλα.

Έτσι εκτός από κουζίνες και μπάνια, στο σύγχρονο σπίτι το μάρμαρο πρωταγωνιστεί σε επιτοίχιες συνθέσεις, μόνο του ή με άλλα υλικά, σε τραπέζια, μπουφέδες, φωτιστικά, ενώ πρόσφατα έκανε την εμφάνισή του και στο art de la table με πιάτα, μπολ κ.λπ. Επιλέγοντας τον κατάλληλο τύπο πετρώματος, μπορείτε να κατασκευάσετε σχεδόν τα πάντα. Τα πιο σκληρά είδη, που δεν χαράσσονται εύκολα, ενδείκνυνται για επιφάνειες με σκληρή χρήση, π.χ. τραπέζι φαγητού. Επιλέγοντας μάλιστα την κατάλληλη επίστρωση.

3. Είναι αλήθεια ότι το πέτρωμα κατά την εξόρυξή του εκπέμπει αέρια επικίνδυνα για τον άνθρωπο;

Κατ’ αρχάς να τονίσουμε ότι τα ελληνικά μάρμαρα δεν αντιμετωπίζουν τέτοιο θέμα, καθώς το φαινόμενο αυτό σχετίζεται με την περιοχή και το υπέδαφος. Επίσης, η παλαιότητα του υλικού και η ποικιλία στις χρήσεις εγγυώνται ότι ακόμα κι εκεί που συμβαίνει αυτό το φαινόμενο, οι ποσότητες αυτές είναι τόσο μικρές που δεν επηρεάζουν αρνητικά τον ανθρώπινο οργανισμό. Αντίθετα με αυτή την άποψη, το μάρμαρο θεωρείται πράσινο υλικό.

4. Πόσα είδη μαρμάρου υπάρχουν;

Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες πετρωμάτων, όπως για παράδειγμα γρανίτης, ασβεστόλιθος, όνυχας, τραβερτίνης. Το αληθινό μάρμαρο όμως προέρχεται ή από ασβεστόλιθο ή από δολομίτη. Το καθαρό λευκό μάρμαρο προέρχεται από ασβεστόλιθο χωρίς προσμείξεις και σε πολλούς πολιτισμούς είναι σημάδι καθαρότητας συνδέεται μάλιστα με την καλή τύχη, τη μάθηση και την οικονομία – γι’ αυτό επιλέγεται για σχολεία, πανεπιστήμια και τράπεζες.

5. Από τι εξαρτάται η καθαρότητα του μαρμάρου;

Η καθαρότητα του μαρμάρου εξαρτάται κυρίως από το είδος του και από την περιοχή από όπου προέρχεται. Η καθαρότητα επίσης του μαρμάρου εξαρτάται από την ορυκτολογική σύνθεση των αρχικών υλικών (πολυμερή).

6. Υπάρχουν ανώτερες και κατώτερες ποιότητες μαρμάρου;

Η έννοια της ποιότητας ενός μαρμάρου καθορίζεται από την αισθητική, το χρώμα που είναι κυρίαρχο στοιχείο της ποιότητας ενός μαρμάρου, την ύπαρξη φλεβών και το πάχος τους, την ορυκτολογική σύσταση, την κατάσταση των ογκομαρμάρων από πλευράς ελαττωμάτων.

7. Οι μικρορωγμές είναι αναμενόμενες ή θεωρούνται ατέλειες;

Λεπτές ρωγμές μπορεί να είναι χαρακτηριστικό της πέτρας, διαφορετικά οι νευρώσεις που υπάρχουν, σχετίζονται με διάφορα μέταλλα που έχουν παγιδευτεί στο σώμα του μαρμάρου με τα χρόνια και που σχηματίστηκαν από υπόγειες πηγές νερού.

8. Το στεγανωτικό είναι απαραίτητο σε μια επιφάνεια από μάρμαρο;

Απολύτως. Μην ξεχνάτε ότι το μάρμαρο είναι πορώδες υλικό, που σημαίνει ότι κάποια υγρά μπορεί να διαπεράσουν και να ποτίσουν στην επιφάνεια του επηρεάζοντας αρνητικά την εικόνα του. Ένα στεγανωτικό προφυλάσσει από λεκέδες και προστατεύει. Καλό είναι να επιλέγετε προσεκτικά τα προϊόντα αυτά και να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες χρήσεως για να μη βρεθείτε μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις.

9. Mπορεί να διορθωθεί μια επένδυση ή ένα αντικείμενο από μάρμαρο;

Τελευταία υπάρχουν προϊόντα με τη μορφή εποξικής κόλλας ή πληρωτικού, τα οποία προορίζονται για την επισκευή κυρίως των πλακιδίων μαρμάρου. Θα χρειαστεί να καθαριστεί πολύ καλά το σημείο ώστε όταν σφραγιστεί με το διορθωτικό υλικό η ζημιά να μη συγκρατήσει μέσα υγρασία ή μικρά σωματίδια σκόνης.

10. Πώς καθαρίζεται το μάρμαρο;

Μην χρησιμοποιείτε χλωρίνη, ξίδι και γενικώς καθαριστικά με σκληρή, όξινη βάση, διότι με τον καιρό η χρήση τους θα υποβαθμίσει την επιφάνεια του μαρμάρου. Όπως σε όλα τα πράγματα η πρόληψη είναι η καλύτερη φροντίδα. Σκουπίζετε καλά τα παπούτσια όταν μπαίνετε μέσα, ώστε να μη μεταφέρετε πετραδάκια που θα γρατζουνίσουν την επιφάνειά του ή λιπαρούς λεκέδες, π.χ. από πετρέλαιο. Τέλος, προσέχετε λεκέδες από χυμούς φρούτων, κρασί και καφέ, γιατί λεκιάζουν και δεν αφαιρούνται εύκολα.

spirossoulis

Πως ένα σπίτι 30 τ.μ γίνεται βιώσιμο και προφέρει μεγάλες ανέσεις

10 πισίνες για κήπους και μικρές βεράντες