in

Το υπερανθεκτικό προκατασκευασμένο σπίτι: Οικολογικό και Διαρκεί 100 χρόνια!

De Zomes

Η Καλιφόρνια είναι μια Μέκκα για σέρφινγκ, ταινίες, εντυπωσιακές επαύλεις και τεχνολογία (η Silicon Valley, κοντά στον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο, φιλοξενεί όλες τις νεοφυείς επιχειρήσεις και μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας του κόσμου όπως η Google και η Apple). Αλλά υπάρχουν και άλλα: είναι επίσης το μέρος όπου σχεδιάζονται και κατασκευάζονται τα πιο προηγμένα προκατασκευασμένα σπίτια της αγοράς.

Για να κάνουμε λίγη ιστορία: τα κατασκευασμένα σπίτια δεν είναι κάτι καινούργιο. Τα yurt, τυπικά της Μογγολίας, ή τα ινδικά teepees ανήκαν ήδη σε αυτήν την τυπολογία: είναι αποσπώμενα, μεταφερόμενα, βιώσιμα σπίτια και «διαθέσιμα» σε διάφορα μεγέθη. Όμως η σύγχρονη ζωή απαιτεί περισσότερα, γιατί οι κίνδυνοι είναι μεγαλύτεροι: πυρκαγιές, φυσικές καταστροφές ή απλά να μπορείς να καλύψεις βασικές ανάγκες όπως ηλεκτρικό ρεύμα και τρεχούμενο νερό.

Το Zomes είναι μια νέα εφεύρεση που έχει φέρει επανάσταση στην αγορά προκατασκευασμένων προϊόντων. Αν και τα παραδοσιακά νομαδικά σπίτια είχαν περιορισμένη αντοχή στις κακές καιρικές συνθήκες και, λόγω των υλικών τους, ωφέλιμη διάρκεια ζωής όχι μεγαλύτερη από 20 χρόνια, οι δημιουργοί αυτού του σπιτιού διασφαλίζουν ότι θα έχετε ένα σπίτι για μια ζωή: διαρκούν 100 χρόνια. Το μυστικό? Τα υλικά του.

De Zomes
De Zomes
De Zomes

Τα Zomes είναι κατασκευασμένα με βιοκεραμικό τσιμέντο. Αυτός ο τύπος εξαιρετικά ανθεκτικού υλικού χρησιμοποιείται επίσης στην αποθήκευση ραδιενεργών αποβλήτων λόγω της αντοχής και της μακροζωίας του. Δεν είναι κανονικό τσιμέντο, είναι σούπερ τσιμέντο, γιατί επίσης δεν παράγει διοξείδιο του άνθρακα στην κατασκευή του. Από την άλλη πλευρά, η βιοκεραμική είναι μια ουδέτερη ένωση με βάση τον περλίτη και τη μαγνησία. Όταν αυτές οι δύο ουσίες συνδυάζονται, δημιουργούν ένα πολυμερές υλικό με ιδιότητες παρόμοιες με αυτές του τσιμέντου, το οποίο διαμορφώνεται από μια πάστα. Είναι εύκολο να δουλέψεις και εξοικονομεί κόστος.

Σχετικά με το σχέδιο, μπορείτε να το δείτε: σχεδόν κυκλικό και σε σχήμα θόλου. «Στην αρχή σκεφτήκαμε να σχεδιάσουμε έναν γεωδαιτικό θόλο, έναν τύπο σφαίρας που αποτελείται από γεωμετρικά επίπεδα, αλλά έπρεπε να τον απορρίψουμε γιατί δημιουργούσε πολλές διαρροές. Επιλέξαμε ένα σχέδιο ζωνοέδρων, το οποίο είναι ένα πολύεδρο με κεντρική συμμετρία. Το σχέδιό μας απέχει πολύ από το πρωτότυπο: έχει το ίδιο σχήμα με τους ανανάδες, τις κυψέλες, κάποιους κάκτους ή τα κοχύλια. Η φύση δημιουργεί ζωνοεδρική γεωμετρία εδώ και χιλιάδες χρόνια», λένε οι Shereef και Karim Bishay, δύο Αιγύπτιοι αδελφοί που ζουν στην Καλιφόρνια και υπέφεραν από σύνδρομο startupitis τα τελευταία 20 χρόνια. «Αποφασίσαμε να αλλάξουμε δουλειά, δεν θέλαμε να συνεχίσουμε να υποσχόμαστε ότι θα αλλάξαμε το πρόβλημα στέγασης… με μια εφαρμογή. Θέλαμε να φτιάξουμε κάτι αληθινό και ερωτευτήκαμε το βιοκεραμικό τσιμέντο και τις ιδιότητές του: είναι στιβαρό, ελαφρύ, φιλικό προς το περιβάλλον και απίστευτα ανθεκτικό και γεννήθηκε το Zomes.»

De Zomes
De Zomes
De Zomes
De Zomes
De Zomes

Ένα άλλο από τα κίνητρα για τη δημιουργία ενός προκατασκευασμένου σπιτιού που να είναι ανθεκτικό σε όλα ήταν οι πυρκαγιές που κατέστρεψαν την Καλιφόρνια τα τελευταία καλοκαίρια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ήταν απαραίτητο να είναι ανθεκτικά στη φωτιά: Τα Zomes αντέχουν σε θερμοκρασίες άνω των 1.200 βαθμών.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο σίδηρος λιώνει στους 1.250 βαθμούς, αυτό είναι ένα αρκετά τεχνικό επίτευγμα. Και ενώ έφτασαν σε αυτό, σκέφτηκαν να προσθέσουν περαιτέρω προστασία: είναι ανθεκτικό στο νερό (συμπεριλαμβανομένου του βάρους του χιονιού στην οροφή) στα έντομα και τη μούχλα.

Ένα εσωτερικό από φυσικά και βιώσιμα υλικά
Οι εσωτερικοί χώροι αυτού του προκατασκευασμένου σπιτιού μπορούν να προσαρμοστούν (μπορείτε επίσης να αγοράσετε μόνο το “κέλυφος”, χωρίς τίποτα μέσα): από τον αριθμό των παραθύρων μέχρι τον αριθμό των μέτρων, που καθιστά δυνατή την ύπαρξη ενός ή δύο ορόφων. Αλλά αν ψάχνετε για μια επιλογή all-inclusive, θα εκμεταλλευτείτε καλύτερα τη διανομή και θα πρέπει να φροντίσετε μόνο για την επίπλωση της.

Το εσωτερικό είναι επενδεδυμένο με ξύλο μπαμπού και έλατου Douglas, ένα είδος αειθαλούς κωνοφόρου της οικογένειας των πεύκων. Είναι γνωστό για τη δύναμη, τη σκληρότητα και την αντοχή του. Επιπλέον, το ξύλο προέρχεται από βιώσιμα δάση: για κάθε δέντρο που κόβεται, φυτεύεται ένα νέο.

Εκτός από την ακουστική μόνωση, έχουν μόνωση κυτταρίνης, η οποία υπερβαίνει την τιμή R άλλων μονωτών (δηλώνει τη θερμομονωτική ικανότητα ενός στρώματος υλικού και χρησιμοποιείται ως μονωτική τιμή για διπλά τζάμια, τοίχους, δάπεδα και στέγες, κατά σειρά για έλεγχο της ενεργειακής απόδοσης του σπιτιού).

Η εξοικονόμηση ενέργειας ενισχύεται χάρη στην πλατφόρμα του, η οποία δημιουργεί μια θερμική μάζα που παρέχει παθητική ψύξη και θέρμανση απορροφώντας τη θερμότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας και διαχέοντάς τη τη νύχτα. Αλλά αυτό θα συμβεί μόνο το χειμώνα: το καλοκαίρι, θα είναι δροσερό και αεριζόμενο.

 

 

Το υπερ-πολυτελές τρένο που διασχίζει τις Άνδεις

Μέχρι πρόσφατα οι πισίνες ήταν είδος πολυτελείας, αποκλειστικά για τους εύπορους. Όχι πια όμως!