in

Ο μυστικός κήπος Hermès σε μια ταράτσα του Παρισιού

Ψηλά πάνω από τα μεγάλα παράθυρα της μπουτίκ της οδού Faubourg Saint-Honoré αρ. 24, όπου ο Charles-Émile Hermès μετέφερε το εργαστήριο λουριών του πατέρα του το 1880 και ξεκίνησε για πρώτη φορά να πουλάει σαμαρικά, υπάρχει ένας εξαιρετικός ελάχιστα γνωστός παράδεισος που βλέπει στις στέγες του Παρισιού.

Έπεσα πάνω σε μερικές εμπιστευτικές φωτογραφίες του Quentin Bertoux από αυτή τη μυστική μικρή παριζιάνικη βεράντα, οπότε ας κάνουμε μια κρυφή περιήγηση…

Στο σκηνικό του βιβλίου με παραμύθια, μια όαση πρασίνου ανθίζει στο αστικό σκηνικό του Πύργου του Άιφελ και των γαλαζωπός στέγης. Ο θόρυβος του Παρισιού από κάτω δεν ακούγεται πλέον, αντικαταστάθηκε από μια οικογένεια ωδικών πτηνών που κατοικούν στη μηλιά του κήπου τους καλοκαιρινούς μήνες.

Το «jardin sur le toit» (απλά, κήπος στην ταράτσα), είναι η εξαίσια ιδιωτική αυλή της οικογένειας Hermès και το δημιουργικό ταλέντο που ενορχηστρώνει την εταιρεία από τα παλιά ατελιέ ακριβώς από κάτω.

«Ο κήπος, που είναι ακριβώς πάνω από το γραφείο μου, είναι όπου πηγαίνω για να διαβάσω ή να κάνω διαλείμματα το καλοκαίρι… για μένα αυτός ο κήπος είναι ένα μέρος όπου μπορώ να ξαναβρώ τον εαυτό μου», λέει ο Jean Claude Ellena (φωτογραφία παραπάνω), ο αποκλειστικός in-house αρωματοποιός ή «μύτη» στην Hèrmes.

Και σίγουρα, υπάρχει άφθονο να απολαύσει τη «μύτη» στο jardin sur le toit, με τα παστέλ ροζ και λευκά τριαντάφυλλα, το φασκόμηλο, το δεντρολίβανο, τον ιβίσκο, το βάλσαμο, τον κράταιγο, τις μανόλιες, τα κρίνα και μην ξεχνάτε τη μηλιά, όλα καλλιεργείται με αγάπη από τη Yasmine, τον κηπουρό του Ερμή. «Αυτός ο κήπος είναι η ζωή μου», λέει η Yasmine, η οποία ίσως είχε βρει την πιο τυχερή δουλειά στο Παρίσι όταν έφτασε στην εταιρεία πριν από περισσότερα από 20 χρόνια, «είναι η κλήση μου».

Όπως οι περισσότερες γαλλικές οικογένειες στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η οικογένεια HERMES άρχισε να βασίζεται στην αυτάρκη γεωργία για να παράγει σπάνιες βασικές τροφές, όπως πατάτες κατά τη διάρκεια των ενδημικών ελλείψεων τροφίμων της τετραετούς γερμανικής κατοχής, όταν η γαλλική αγροτική παραγωγή κατέρρευσε. ό,τι απέμεινε το κατέλαβε ο κατοχικός στρατός. Μετά την απελευθέρωση της Γαλλίας, ο κήπος του τελευταίου ορόφου εξελίχθηκε σταδιακά σε ένα χαλαρό καταφύγιο με φρούτα που είναι σήμερα.

Το jardin sur le toit είναι τόσο αγαπητό στο νοικοκυριό του Hèrmes που το 2011, δημιούργησαν ακόμη και ένα ιδιαίτερο άρωμα αφιερωμένο στο μοναδικό τους καταφύγιο στο Παρίσι. Με την κατάλληλη ονομασία «Un Jardin sur le Toit», το eau de parfum αναδημιουργεί όχι μόνο το άρωμα των μπουμπουκιών τριαντάφυλλου, του πράσινου μήλου, του βρώμικου χώματος και της μανόλιας, αλλά και τη χαρούμενη ατμόσφαιρα ενός πάρτι στον κήπο. Και φυσικά, η μύτη πίσω από το άρωμα, ο κύριος Jean Claude Ellena δεν μπόρεσε να αντισταθεί στο να μοιραστεί τη φυλλώδη μούσα του όταν έκανε ένα ανοιξιάτικο πάρτι στον τελευταίο όροφο για την κυκλοφορία του αρώματος.

Images via Hèrmes official Pinterest and Please

Αντί να πετάξετε την παλιά σας σιδερώστρα, δείτε αυτές τις υπέροχες ιδέες πρώτα!

10 απίθανα μικροσκοπικά σπίτια