in

Μέσα σε μια ιστορική μονοκατοικία στον οικισμό Ουζιέλ της Θεσσαλονίκης

Ψηλά παράθυρα, πόρτες με περίτεχνες διακοσμητικές λεπτομέρειες και μια όμορφη αυλή, είναι λίγα μόνο από τα στοιχεία που κάνουν αυτό το σπίτι μοναδικό.

«Βασική μας πρόθεση στο project ήταν να αναδειχθεί η ιδιαίτερη ταυτότητα του ιστορικού κτίσματος, μέσα από μία σύγχρονη προσέγγιση στη συνολική αίσθηση του χώρου. Για την επίτευξη αυτού του σκοπού χρειάστηκε να αποκατασταθούν τα επιμέρους μορφολογικά χαρακτηριστικά του, που είχαν σημαντικές φθορές, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή της χρωματικής παλέτας και στον συνδυασμό των υλικών», λένε οι άνθρωποι του σχεδιαστικού γραφείου Loopoo Studio για τον ανασχεδιασμό που ανέλαβαν να κάνουν σε κατοικία του οικισμού Ουζιέλ στην Θεσσαλονίκη.

Ο μικρός οικισμός των 28 μονοκατοικιών που χτίστηκαν το 1927 υπήρξε έμπνευση του εργολάβου Δαβίδ Ουζιέλ, ο οποίος ήταν ένας από τους κύριους μετόχους της Εταιρείας Τροχιοδρομών Θεσσαλονίκης.

Οι κατοικίες αυτές είναι γνωστές για το μεγάλο ελεύθερο ύψος που έχουν εσωτερικά, αλλά και για τις ξεχωριστές ξύλινες ταμπλαδωτές πόρτες του, οι κάσες των οποίων είναι έχουν πάνω τους πλούσια διακοσμητικά στοιχεία. Άλλο ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα των κατοικιών του οικισμού Ουζιέλ είναι τα ψηλά παράθυρα. Όλα αυτά τα στοιχεία προσπάθησε να διατηρήσει το Loopoo Studio στο πρότζεκτ του και φαίνεται πως τα κατάφερε.

Ένα από τα πράγματα που απασχόλησαν τους σχεδιαστές του Loopoo Studio ήταν η διατήρηση της αισθητικής της εποχής του κτιρίου και το πως θα μπορέσουν να την φέρουν στο σήμερα. Αυτό το κατάφεραν συνδυάζοντας στοιχεία και έπιπλα από διάφορες εποχές, ώστε να δημιουργείται ένα πλούσιο σύνολο που θα αποτυπώνει τον χαρακτήρα και την ιστορία τόσο του κτιρίου, όσο και των ανθρώπων που κατοικούν πια σε αυτό.

«Όλα τα παραπάνω στοιχεία, αποτελούν μία καλή βάση εκκίνησης για να δημιουργήσει κανείς, πόσο μάλλον όταν έχει να συνεργαστεί με έναν πελάτη με υψηλή αισθητική αντίληψη. Επομένως, έχουμε ένα πλούσιο σύνολο που πρωτίστως φέρει την προσωπική ταυτότητα του πελάτη, αλλά και τη δική μας σχεδιαστική μέριμνα, να ενταχθούν όλα αυτά σε ένα συνεπές, αισθητικά, αποτέλεσμα», σχολιάζουν σχετικά.

Η διαρρύθμιση της κατοικίας παρέμεινε ως είχε, χωρίς να γίνουν ριζικές παρεμβάσεις στους χώρους.

«Γύρω από έναν κεντρικό χώρο, την υποδοχή, αρθρώνονται άλλοι τέσσερις χώροι, όπου φιλοξενούνται οι χρήσεις της κουζίνας, του σαλονιού και των δύο δωματίων. Σε σχέση με τη διαμόρφωση της κάτοψης, οι χώροι και οι χρήσεις διατηρήθηκαν σε μεγάλο βαθμό καθώς εξυπηρετούσαν τις ανάγκες κατοίκησης του πελάτη», εξηγεί το Loopoo Studio.

«Οι κατοικίες αυτές έχουν μία απλή και όμορφη αυλή, που αποτελεί και το μεταβατικό φίλτρο από το δημόσιο περιβάλλον στον ιδιωτικό χώρο. Κατά τη γνώμη μας αυτό το στοιχείο είναι μία πολύ σημαντική ποιότητα για τη βιωματική αντίληψη του χώρου, του έξω με το μέσα».

Το Loopoo Studio κατάφερε να ανακαινίσει την κατοικία διατηρώντας την ζεστασιά που αποπνέει λόγω της ιστορίας της, χωρίς να κάνει εκπτώσεις στην αισθητική, αλλά και στην λειτουργικότητα.

oneman.gr

Έλληνες αρχιτέκτονες ανακαίνισαν πέτρινο σπίτι του 1813 στη Μήλο και το εσωτερικό του εντυπωσιάζει

Δίνοντας 2η ζωή σ’ ένα κομμάτι ξύλο