in

Καραντίνα με τα παιδιά στο σπίτι! Πώς να περάσετε χρόνο μαζί δημιουργικά!

Πλέον μετράμε αρκετές ημέρες ήδη σε καραντίνα και προβλέπεται ότι θα μείνουμε και αρκετές ακόμα. Από τα πρώτα μέτρα που πάρθηκαν για προστασία του συνόλου, ήταν το κλείσιμο των σχολείων και η διακοπή όλων των εξωσχολικών δραστηριοτήτων.

Το να μην βγαίνει κάποιος από το σπίτι και να αλλάζει τις συνήθειεςτου είναι δύσκολο. Η δυσκολία αυτή είναι πολλαπλάσια όταν πρόκειται για ένα παιδί που δεν μπορεί να αντιληφθεί καλάκαλά και τον λόγο αυτής της αλλαγής.

Τι μπορείτε λοιπόν να κάνετε με ένα μικρό παιδί κλεισμένο μέσα στο σπίτι;

Κανόνες υγιεινής

Θα πρέπει, όσο μικρά και αν είναι τα παιδιά να μάθουν την σημασία του πλυσίματος των χεριών. Ο καλύτερος τρόπος είναι να μετατρέψετε την διαδικασία σε παιχνίδι. Στα παιδιά συνήθως αρέσει να παίζουν με τα νερά και τις σαπουνάδες, έτσι καθιερώστε αρκετές φορές μέσα στην ημέρα, να πηγαίνετε μαζί στο μπάνιο και να πλένετε τα χέρια σας, μετρώντας ή τραγουδώντας. Έτσι και ο χρόνος θα περνά ευχάριστα και χτίζετε ταυτόχρονα την πιο χρήσιμη συνήθεια για όλη τους την ζωή.

Κρατήστε ένα Πρόγραμμα

Είναι σημαντικό να διατηρηθεί μια ρουτίνα στο παιδί σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα λευκό πίνακα και εκεί να γράφετε το πρόγραμμα της ημέρας κάθε πρωί.

Μπορεί να μην είστε σε θέση να είστε πολύ λεπτομερείς, αλλά είναι σημαντικό για το παιδί σας να έχει σαφείς προσδοκίες για το τι θα συμβεί εκείνη την ημέρα –πότε θα έχει χρόνο παιχνιδιού, χρόνο μελέτης και χρόνο ανάπαυσης.

Κρατήστε επαφή

Για τα παιδιά είναι σημαντικό να διατηρούν επαφή με τους φίλους και τους συμμαθητές τους. Επίσης είναι σημαντικό να κρατήσουν επαφή και με αγαπημένους συγγενείς (γιαγιάδες, παππούδες, θείοι, θείες), ευάλωτα μέλη της οικογένειας ,τους οποίους όμως θέλετε να προστατεύσετε από το Covid-19.

Το FaceTime είναι μια δημοφιλής επιλογή, αλλά μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε υπηρεσίες videochat από το Zoom, το Skype, το Google Hangouts ή το WhatsApp. Η βιντεοκλήση θα μετατραπεί σε παιχνίδι και έτσι μπορείτε να κρατήσετε τα παιδιά απασχολημένα αρκετές ώρες μέσα στην ημέρα. Βλέποντας φίλους και συγγενείς αισθάνονται λιγότερο ανήσυχα και απομονωμένα και η απομόνωση σταματάει να φαίνεται τόσο δύσκολη.

Κάντε πάρτι -χορέψτε!

Στολίστε το σπίτι, ετοιμάστε γλυκάκια, φορέστε τα καλά σας και όλοι μαζί …ξεκινήστε το πάρτυ στο σαλόνι. Μπορείτε να βάλετε την αγαπημένη μουσική των παιδιών σας και να επιδοθείτε σε διαγωνισμό χορού και τραγουδιού. Έτσι θα εκτονωθούν αυτά αλλά θα εκτονωθείτε και εσείς. Ταυτόχρονα θα κάνετε και σωματική άσκηση, απαραίτητη για να αυξήσετε τα επίπεδα της ενέργειας σας αλλά και της ευεξίας σας!

Αφήστε τα παιδιά να συμμετέχουν στις δουλειές του νοικοκυριού

Ζητήστε από τα παιδιά σας να συμμετέχουν στις καθημερινές δουλειές του σπιτιού. Έτσι και θα μάθουν να κάνουν χρήσιμα πράγματα, όπως το να βάλουν πλυντήριο, να καθαρίσουν αβγά κτλ αλλά ταυτόχρονα θα περάσετε και χρόνο κάνοντας πράγματα παρέα, κάτι που σίγουρα στην καθημερινότητά σας δεν το κάνετε.

Αφήστε να λεηλατήσουν τα ντουλάπια σας

Τα ντουλάπια της μαμάς έχουν πάντα μια μαγεία. Στα μάτια των παιδιών, τα πράγματά σας φαίνονται μαγικά και συνήθως είναι απαγορευμένο να τα ανακατεύουν.

Μπορείτε τώρα να τους κάνετε έκπληξη, αφήνοντάς να ανοίξουν τα συρτάρια σας, να δουν τα ρούχα, τα κοσμήματά σας. Ας δοκιμάσουν ρούχα, παπούτσια, καλλυντικά… Η εμπειρία θα τους μείνει αξέχαστη και εσείς θα διασκεδάσετε πραγματικά βλέποντάς τα! Υπομονή μόνο μετά στο συγύρισμα…

Μην ξεχνάτε ότι ο χρόνος περνάει πολύ γρήγορα! Οι μέρες της καραντίνας θα περάσουν και όλα αυτά, ακόμα και αν τώρα σας δυσκολεύουν, θα μείνουν μια ανάμνηση. Έτσι γρήγορα όμως περνάει ο χρόνος γενικά και ο καιρός που τα παιδιά σας είναι μικρά και τρέχουν γύρω σας σαν κοτοπουλάκια θα περάσει και αυτός γρήγορα. Σε κάποια χρόνια ,αυτές τις ημέρες, που έχετε τα παιδιά σας γύρω σας 24 ώρες το 24 ώρο θα τις θυμάστε με νοσταλγία!

Γι’ αυτό προσπαθήστε τώρα να τις απολαύσετε!

alexandrazografou.gr

mail:alexandrazwgrafou@yahoo.gr

Πάρτε απίθανες ιδέες για να ανανεώσετε την κρεβατοκάμαρα σας

Το ξενοδοχείο-κάστρο που μοιάζει σαν να βγήκε από σελίδες παραμυθιού!