in ,

Ένα σπίτι-σπηλιά στη Σαντορίνη είναι ο ορισμός του σύγχρονου design -Ένα ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό πρότζεκτ

Σε αριθμούς η Σαντορίνη υπερνικά οποιαδήποτε άλλη περιοχή του κόσμου σε σπίτια-σπηλιές.

Τα να προσπαθεί κανείς να βρει το αγαπημένο του υπόσκαφο στο νησί της Σαντορίνης είναι σαν να προσπαθεί να βρει μια σταγόνα σε έναν ωκεανό.

Τα μικρά και φτωχικά σπίτια όπου κατοικούσαν τα πληρώματα των πλοίων και οι ευπαθείς οικογένειες, που αποτελούν την πιο παλιά και απλή μορφή σπιτιού, αποτελούν σήμερα όχι μόνο σημείο αναφοράς αλλά θα μπορούσε να πει κανείς και ένα από τα πιο ιδιαίτερα αξιοθέατά του. Ήταν σπηλαιοειδείς κατοικίες, στενόμακρες, λαξευμένες στη γη, χωρίς θεμέλια, με θολωτή οροφή και στενή πρόσοψη. Άλλοτε λαξεύονταν ολόκληρες μέσα στη γη, άλλοτε διέθεταν και πρόσθετα κτιστά τμήματα. Τα υπόσκαφα σπίτια διατηρούνταν ζεστά τον χειμώνα και δροσερά το καλοκαίρι. Επίσης, είχαν και εξακολουθούν να έχουν μια εξαιρετική αντοχή στους σεισμούς.

Από τα πιο εμβληματικά όμως τέτοια μέρη στο νησί είναι αυτό μέσα στο οποίο θα περιηγηθούμε. Ο λόγος για την ΚΟΡΗ «KORE», μια τυπική σπηλιά στην καρδιά του γραφικού χωριού της Οίας στη Σαντορίνη και την αποία υπογράφει το βραβευμένο γραφείο LimeDeco της Μαρίας Χατζησταύρου.

Η θηλυκή ενέργεια του χώρου της σπηλιάς ήταν η αφορμή ώστε να της δοθεί το όνομα ΚΟRE εμπνευσμένο από τη κεραμική αρχαιοελληνική Κόρη που φιλοτέχνησε ο σημαντικός Έλληνας κεραμίστας Χαράλαμπος Γκούμας.

George Fakaros

Η ΚΟRE σχεδιάστηκε προκειμένου να προσφέρει την αίσθηση διαμονής σε ένα τυπικό σαντορινιό κατάλυμα, με μια εκλεπτυσμένη διακόσμηση που δύναται να προσφέρει πολυτελείς ανέσεις στον σύγχρονο επισκέπτη.

George Fakaros
George Fakaros

Μια σπηλιά στη Σαντορίνη κρύβει ένα εκπληκτικό εσωτερικό design

Όπως εξηγεί η Μαρία Χατζησταύρου στο iefimerida, τα ελεύθερα έπιπλα είναι ειδικές κατασκευές, κατόπιν παραγγελίας, ενώ οι χτιστές εσοχές υπήρχαν από προγενέστερη διαμόρφωση της σπηλιάς. Συγκεκριμένα, οι εσοχές στην αρχική τους μορφή ήταν γούρνες που εξυπηρετούσαν στο τάισμα οικόσιτων ζώων.

George Fakaros
George Fakaros

Οι χρωματισμοί που επιλέχθηκαν για το κέλυφος της σπηλιάς είναι αποχρώσεις του μπεζ-εκρού ως φόντο και τα υφάσματα στα έπιπλα φέρουν έντονους πορτοκαλί και μπλε τόνους.

George Fakaros
George Fakaros

Ειδική μελέτη έγινε στον φωτισμό ώστε να αποδοθεί στο μέγιστο το ανάγλυφο της σπηλιάς και ανά περίπτωση να υπάρχουν φωτιστικά σώματα άμεσου, έμμεσου ή διακοσμητικού φωτισμού.

George Fakaros
George Fakaros

Το λουτρό και ο χώρος της κουζίνας επανασχεδιάστηκαν και αναδιαμορφώθηκαν, κρατώντας όμως τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα.

George Fakaros
George Fakaros

Στον χώρο υπάρχουν ιδιαίτερης αξίας κεραμικά αγγεία όπως πιθάρια, στάμνες και κανάτες από την οικογενειακή συλλογή των ιδιοκτητών.

Πρωταγωνιστική θέση στη σύνθεση του σαλονιού κατέχει μια φωτογραφία του βράχου «Σκάρος» που βρίσκεται στο Ημεροβίγλι της Σαντορίνης, μέσα από τον φωτογραφικό φακό της Γεωργίας Πιτσικάλη.

Τα χρηστικά κεραμικά όπως τα πιάτα και οι κούπες είναι από Σαντορινιούς κεραμίστες.

Στην αυλή χρησιμοποιήθηκε ως πρωταγωνιστικό το έντονο κίτρινο, σε μια προσπάθεια αναπόλησης των παραδοσιακών «βασικών» χρωμάτων της καλντέρας. Η αυλή έχει σχεδιαστεί ώστε να δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να μοιραστούν στιγμές, να συμφάγουν δοκιμάζοντας τοπικά προϊόντα και να έρθουν πιο κοντά στην καθημερινότητα των ντόπιων, εξ ου και η εμπορική ονομασία της σπηλιάς, OIASLOCAL.

Η επιθυμία άλλωστε των ιδιοκτητών που νοικιάζουν για διαμονή τη σπηλιά είναι να έχουν τη δυνατότητα να μοιραστούν την καθημερινότητά τους με ταξιδευτές που θέλουν να μάθουν για τη γνήσια σαντορινιά κουλτούρα και γαστρονομία, πέρα από τα προφανή που προσφέρει το νησί. Εξ ου και το σύνθημά τους «Ζήσε σαν ντόπιος» (Live Like a Local).

Ταυτότητα έργου:

Project: «KORE» by Oias Local cave houses

Concept & Εσωτερική Διακόσμηση: Maria Chatzistavrou – Lime Deco –

Via iefimerida.gr

Piperi House στην Κύθνο

Μια εξοχική κατοικία στην Αστυπάλαια δίνει στη νησιώτικη αισθητική μια μοντέρνα πινελιά